Ghindaresti in haine noi!

Nu ma refer nicidecum la haina pe care iarna o asterne chiar in moment ce scriu acest articol peste Comuna noastra, ci la cele doua mari embleme care guverneaza de acum deasupra Ghindarestiului: Sf. Cruce de pe Usochii Cameni si Biserica cu hramul ” Inaltarea Domnului “.

Multumita domnului Miron Ignat , Presedinte al CRLR si Deputat in Parlamentul Romaniei, unul din cele mai reprezentative simboluri ale rusilor lipoveni a prins forma pe Usochii Cameni. Ma refer bineinteles la Sf. Cruce, simbol religios caracteristic rusilor lipoveni, credinciosi de rit vechi, prin forma sa (cruce in opt colturi). Nici locul amplasarii nu este chiar de neremarcat. Privelistea magnifica dar si particica din istoria fiecarei vieti de locuitor al Ghindarestiului, odinioara era si locul in care se faceau juraminte solemne de iubire, concretizate ulterior prin casatorie. Da… Usochii Cameni. Rezultatul combinarii celor doua – un lucru de care suntem mandri, un loc care de acum va fi trecut atat pe harta turistica cat si cea de pelerinaj. Cuvintele nu pot descrie senzatia de la fata locului, prin urmare trebuie sa ajungi neaparat acolo, fiindca merita!!! Multumim, inca odata, domnului Presedinte si tuturor celor care au lucrat la realizarea acestui vis.

Pe de alta parte, Biserica s-a invesmantat intr-un sclipitor strat de inox aurit si cupru, intr-o combinatie ce rapeste privirile tuturor. Elementul final va fi dat de catre natura, printr-un procedeu omniprezent – oxidarea. Cupru va forma cocleala, culoare finala fiind un verde incantator ce se va imbina perfect cu marginile aurite. Astfel intregul ansamblu capata o frumusete aparte si ne duce cu gandul la minunatele biserici din Rusia. Poate ca totusi Zalatoe Calito se va alungi si pana la Ghindaresti. Cine stie !?

Acum cateva poze cu cele despre care va povesteam, cu observatia ca daca nu le vedeti live nu se pune :D !!!

"Sf. Cruce" - Usochii Cameni, Ghindaresti

Mai multe imagini gasiti pe PhotoBlog, inclusiv din timpul constructiei. Si uite asa am ajuns si la finalul articolului. Ma simt nevoit sa mai specific odata, ca toate acestea nu ar fi posibil fara sprijinul financiar enorm pe care Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania la oferit Comunitatii Locale. Va multumim!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s