Despre Ghindaresti

Ghindărești (în rusă Новенькое, transliterat Novenkoe) este o localitate în județul Constanța, Dobrogea, România. La recensamântul din 2002 avea o populație de 2172 locuitori.

Dacă în primele recensăminte, din primele decenii ale secolului al XX-lea, populația se prezenta în jur de 1500-2000 locuitori, astăzi se cifrează până aproape de 3200 locuitori care aparțin de Eparhia Ortodoxă de Rit Vechi a Slavei (Православная Старообрядческая Славская Епархия) – centrul spiritual al anumitor comunitati de rusi-lipoveni din Dobrogea. Costumul tradițional se poartă și astăzi la biserică, iar sărbătorile se păstrează cu aceeași regularitate.

Din 1966, localitatea Ghindărești este centru de comună, având o școală cu clasele I-VIII, dispensar, farmacie, aducțiune de apă, linie electrificată, două blocuri și o biserică.

Satul are 950 de gospodării, care dispun de rețea de alimentare cu apă în continuă modernizare (9 km), drumuri pietruite (9 km), de cămin cultural și teren de fotbal, de 12 societăți comerciale (magazine, restaurante) și 3 societăți agricole.

Agricultura și creșterea animalelor ocupă 30% din forța de muncă activă a localității, în vreme ce cu pescuitul se îndeletnicesc 10% din locuitori. Restul populației aptă de muncă lucrează în domeniul construcțiilor în țară și în străinătate (Italia, Israel, Spania, Germania, Portugalia,Belgia). Direcțiile principale de dezvoltare sunt agricultura, piscicultura și turismul.

Advertisements

One comment on “Despre Ghindaresti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s